Geschiedenis Efrathakerk

De naam Overberg komt in de archieven voor het eerst voor in 1873, het jaar waarin ook de eerste (Hervormde) kerk werd gerealiseerd. Een jaar later is de toenmalige school er vlak naast gebouwd. Deze plek is destijds gekozen, omdat die mooi centraal lag te midden van de buurtschappen: De Groep, De Haar, Dwarsweg en Haspel. Deze Efrathakerk en de school zijn gebouwd in opdracht van Graaf Bentick van het kasteel van Amerongen.

De Hervormde kerk (PKN) is in gebruik genomen op de tweede kerstdag van het jaar 1873. Wellicht daarom de opvallende naam “Efrathakerk” De naam Efrathakerk – voor zover ons bekend de enige kerk met deze naam in Nederland, doet denken aan de velden van Efratha. Oorspronkelijk is het gebouwd als een zaalkerkje. In de loop van de jaren is het gebouw diverse malen uitgebreid. Ook het interieur is enkele malen veranderd. Het huidige interieur is geplaatst in oktober-november 1994 en is afkomstig van de (inmiddels gesloten) Paasbergkerk te Arnhem. De preekstoel is in 1994 volledig nieuw gebouwd naar het model van de oorspronkelijke kansel uit 1873. Die preekstoel was afkomstig uit Leusden en is in de jaren 40 van de vorige eeuw verloren gegaan.

Van oktober 1978 tot februari 2012 stond in deze kerk een klein orgel, dat eigenlijk niet over voldoende draagkracht beschikte. In februari 2012 plaatste de orgelbouwer Pels & Van Leeuwen uit ’s Hertogenbosch een ander pijporgel. Klik hier voor de geschiedenis van het orgel